Collega in beeld: Ed

Ik ben Ed Entius en sinds mei 2023 technisch directeur bij Scholtens Bouw Wognum B.V. Als technisch directeur ben ik betrokken bij en verantwoordelijk voor het bouwproces. Van start tot oplevering begeleid ik de verschillende afdelingen als calculatie, werkvoorbereiding, inkoop, uitvoering en projectleiding en zie toe op een positief financieel resultaat.

 

Mijn achtergrond? Ik ben begonnen in de  de weg- en waterbouw. Hierna kwam ik bij reguliere bouwers in deze omgeving terecht met als uitschieter Takenaka. Bij dit Japanse bedrijf heb ik ervaring opgedaan in begeleidingen van bouwprocessen in binnen- en buitenland. Vanuit Amsterdam begeleidde ik de bouw van panden voor Japanse merken zoals Yakult, Mitsubishi en Hitachi en een aantal kaasfabrieken.  In Duitsland/Frankfurt, werkte ik aan het hoofdkantoor voor KIA,  en in Roemenië/Boekarest aan een fabriek voor Makita.

 

Niet alleen het bouwproces verloopt anders door regel- en wetgeving, maar ook de cultuur en omgang met mensen binnen dit bedrijf vroeg een totaal andere benadering. Ik heb hier veel van geleerd. Opmerkelijk is de contractvorm van ‘Design and Build’ waarbij de constructeur, architect, E- en W- specialist in één ruimte samenwerken om een project te ontwerpen, voor te bereiden en te realiseren. Omdat de fasen van ontwerp en bouw elkaar overlappen kan een gebouw sneller opgeleverd worden en bouwkosten blijven beheersbaar. Randvoorwaarde is dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over het gewenste resultaat en de financiën, maar de synergie die ontstaat tussen ontwerpers, bouwers en onderaannemers zorgt voor minder onzekerheid en meer transparantie.

 

Daarnaast ben ik nauw verbonden aan de Schaatsbaan De Westfries als schaatscoach en voorzitter van de schaats training groep Koggenland uit regio Medemblik. Elke schaatser heeft een andere manier van coaching en ondersteuning nodig. Wederzijds vertrouwen en oprechtheid zijn noodzakelijk om een band op te bouwen. Binnen een bedrijf of organisatie is dat niet anders.

 

Deze kennis en ervaring zet ik graag in binnen de organisatie. Inmiddels weet ik waar de risico’s in het bouwproces zitten. Samen kunnen we dit voorkomen door in basis een sterk vertrekpunt neer te zetten als uitgangspunt voor het verdere bouwproces. Ook Scholtens Projecten betrekken we bij dit proces. Voor technische en gedetailleerde vragen kan het bouwteam bij mij terecht. Dan heb je vooraf de knooppunten in beeld en kun je hier aandacht en tijd aan besteden. Dit komt het gehele bouwproces ten goede. Het lijkt me geweldig om samen met de projectteams slimme manieren te bedenken om dingen handiger aan te pakken. Om organisatorisch- of technisch beter of goedkoper of sneller of zonder fouten te bouwen – ik kijk daar echt naar uit! Als externe partijen dit dan ook opmerken, is dat extra leuk.

 

De eerste maanden stonden in het teken van kennismaken met al mijn nieuwe collega’s in de verschillende bouwteams van de lopende werken in Muiden, Heiloo, Hoorn en Zwaag. Binnenkort hoop ik daar Winkel, Hoogkarspel en Medemblik aan toe te kunnen voegen. Ik ben enthousiast en hartelijk ontvangen binnen de organisatie. We zijn ben bezig om structuur aan te brengen binnen de teams zodat er balans komt. Iedereen wil zijn of haar steentje bijdragen in dit proces. Werkplezier, veiligheid en gezondheid staan voorop bij het realiseren van mooie projecten. We zijn op de goede weg…

 

Mijn eerste indruk van de Scholtens Groep? Die is goed. Ik zie een prachtig familiebedrijf waar met veel bezieling door iedereen gewerkt wordt. De softe kant van het bedrijf is echt heel goed ontwikkeld. Met z’n allen mogen we trots zijn op het bedrijf waar we werken, het bouwproces dat we als team doorlopen met de prachtige projecten als resultaat. Dit mogen we best wat meer laten zien.

 

Ed

Deel